Woonachtig in De Panne

Heb je dan dertig jaar Schermafbeelding 2020-03-20 om 16.17.28gewerkt, gerekend, gespaard voor die studio met uitzicht. Nu de batterijen niet meer zo vlotjes vanzelf opladen, in het weekeinde op adem komen aan zee, dat was het plan. De droom. Om met nieuwe energie ’s maandags telkens weer de rest van die loopbaan af te werken. Tot vandaag. “Hallo meneer, bent u woonachtig in De Panne? Neen…” sturen fluomannen op de invalsweg in deze Coronatijden vaste weekenders terug naar hun lockdown-positie thuis.

Ja, maar de zee … dat staat toch sinds mensenheugnis voor licht, zuurstof, UV, energie, vitamine D, kortom ongeveer  àlles wat met gezondheid te maken heeft? Waar staan die sanatoria, de vakantieverblijven van de vroegere RTT, van de vakbond, het ziekenfonds? Waarom worden zeeklassen nergens elders dan aan … zee georganiseerd?

De kust, dat is toch ook die ene kant met Schermafbeelding 2020-03-20 om 11.05.37die eindeloos aflopende einder? Ruimte zat aan zee: alleszins meer dan de anderhalve meter Corona-speling hier.  Daar komen ze hier dus al anderhalve eeuw van diep uit het binnenland op af. Big shots uit de zaken- en bankenwereld en de halve Antwerpse diamantairskaste naar het Zoute. En van hieruit verder westwaarts: kaderleden uit de industrie, arrivés uit de Brusselse rand, vrije beroepers,  hardwerkende beenhouwers, geslaagde kmo’ers, tweeverdieners met een spaarvarkentje……

Tot vandaag, dus. Op de stereotiepe vraag van de dienstdoende agent komen de meesten meestal niet verder dan: “gewoon hier een beetje verder in Koksijde gaan tanken” of “even mijn gazet gaan halen in Knokke. Dat mocht toch nog, de gazet lezen?” en ook wel “op bezoek bij vrienden in Oostduinkerke.”

Vlamingen, anders zo handig in de sluipweg, nu allen geflikt in de fuik van die ene vraag “Bent u hier woonachtig?” Waarom de arm-der-wet het houdt bij die stroop-achtige vraag en niet gewoon peilt naar de legale grond “Woont u in De Panne?” heeft dan misschien weer te maken met een van onze fameuze fiscale dubbele bodems. De gemeente van de politieman zuigt immers al jaren massa’s immo-geld uit het binnenland aan met dat lokale nultarief in de aanvullende personenbelasting. Waardoor tweedeverblijven op papier maar al te gretig domicilie worden, terwijl de feitelijke thuis honderd kilometer landinwaarts ligt. Misschien vandaar zoveel tweeslachtige rek in het optreden van de fluoman. Nog net niet:  “Hier dus domicilie-achtig? Ok, rij maar door. En geniet van de zon en het weekend.”

2 gedachtes over “Woonachtig in De Panne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s